CYKL BEZGLUTEN: Mąka z tapioki

Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Używana w kuchni indyjskiej i innych południowo-azjatyckich, dobrze nadaje się do zagęszczania dań.

Grysik z tapioki pochodzi z suszenia skrobi zawartej w bulwach manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa. Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją szczególnie osobom zmagającym się z alergiami i nadwrażliwością układu pokarmowego. Pozbawiona jest ponadto szkodliwego cholesterolu, ma stosunkowo niewiele węglowodanów i białka, dlatego dania na bazie grysiku mogą spożywać także chorzy na miażdżycę czy osoby na specjalistycznych i odchudzających dietach.

Skład: tapioka (98%), woda. Produkcja: Tajlandia.

Mąkę kupiłem w sklepie "Polka" za ok 5 zł.


Przepis na chleb m.in. z mąki z tapioki
http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/03/Chleb-bezglutenowy-z-tapioka.html

Komentarze

Popularne posty