Jeżyny w walce z rakiem jelita grubego

Jeżyny są wysoce skuteczne w zapobieganiu nowotworom jelita grubego w dwóch mysich modelach choroby, zgodnie z badaniami University of Illinois z Chicago. Wyniki zostały opublikowane w listopadowym numerze Cancer Prevention Research.

Rak jelita grubego jest trzecim, pod względem częstotliwości występowania, nowotworem, a drugą w kolejności przyczyną zgonów związanych z rakiem u mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych, zgodnie z National Cancer Institute.Opierając się na wcześniejszych badaniach, które stwierdziły właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, anty-neurodegeneracyjne i przeciwzapalne jeżyn. Naukowcy postanowili przyjrzeć się ich zdolnościom do zapobiegania raka jelita grubego.

"Widzieliśmy jeżyny jako produkt naturalny, bardzo silnie działający i łatwo dostępny", powiedział dr Wancai Yang, profesor patologii na UIC College of Medicine i główny autor badań, których wyniki skupiają się na interakcji czynników żywieniowych i genetycznych w rozwoju raka jelita i profilaktyki nowotworów.
Naukowcy wykorzystali dwa szczepy myszy, Apc1638 i Muc2. Posiadały one gen powodujący zapalenie jelita grubego, które może spowodować powstanie raka. Obydwa szczepy były karmione w stylu diety  zachodniej (bogata w tłuszcz i uboga w wapń i witaminę D) oraz tej samej diety z dodatkiem 10 procent sproszkowanej jeżyny przez 12 tygodni.

Naukowcy odkryli, że w obu szczepach myszy jeżyny powodowały powstawanie wielu procesów ochronnych w jelicie grubym i odbytnicy oraz hamowanie powstawanie nowotworu. W przypadku myszy Apc1638, częstość występowania nowotworu zmniejszyła się o 45 procent, a liczba guzów o 60 procent. Naukowcy odkryli, że jeżyna hamuje rozwój nowotworów poprzez hamowanie białka, znanego jako beta-katenina, która wiąże się z genem APC. W przypadku myszy Muc2, częstość występowania nowotworów i guzów została zredukowana o 50 procent, a jeżyna hamuje rozwój nowotworu poprzez zmniejszenie przewlekłego zapalenia związanego z zapaleniem jelita grubego.

Naukowcy mają nadzieję na uzyskanie środków finansowych na rozpoczęcie badań klinicznych u ludzi, powiedział Yang. Ponieważ jeżyna nie tylko zapobiega powstawaniu raka, ale również może chronić przed innymi chorobami, takimi jak choroby serca.

Komentarze

Popularne posty