CYKL BEZGLUTEN: Chleby bezglutenowe

 Coraz więcej osób ma problemy z nietolerancją przez swój układ immunologiczny pokarmów zawierających gluten (zboża), mleko krowie, jaja. Także w kręgu moich znajomych i rodziny są takie osoby. Dlatego sukcesywnie będę na blogu zamieszczał porady, przepisy oraz produkty, które przydadzą się osobą z nietolerancją pokarmową czy alergią.

Najczęściej spożywanym produktem spożywczym przez Polaków jest chleb. Najtrudniej osobom eliminującym gluten jest rozstać się z pachnącymi bułeczkami czy chlebem. Poniżej przedstawiam produkty dwóch firm: Bezgluten (dostępne w Alma, Stokrotka) oraz Balviten (Piotr i Paweł). Oczywiście oprócz stacjonarnych sklepów można nabyć je także przez Internet http://bezgluten.pl/.


Przykładowe produkty ww firm:

1. Bezgluten - chleb bezglutenowy 350 g "Chleb domowy bezglutenowy" 


Skład: skrobia kukurydziana, woda, nieutwardzony tłuszcz roślinny, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, glukoza, drożdże, sól, błonnik pokarmowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości E575.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna 211,9 kcal
 Białko 1,2 g
Węglowodany 43,9 g
Tłuszcz 3,5 g

2. Balviten - chleb bezglutenowy 350 g "Chleb galicyjski"

Skład: skrobia kukurydziana, woda, tłuszcz roślinny, cukier, glukoza, drożdże, sól, substancja zagęszczająca: guma guar i E464, błonnik pokarmowy, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, regulator kwasowości E575.

Wartość odżywcza w 100g:

Wartość energetyczna 190 kcal
 Białko 0,8 g
Węglowodany 41 g
Tłuszcz 5,7 g


Co oznaczają symbole na produkcie bezglutenowym:
 




Komentarze

Popularne posty