Jajka są zdrowe

Jeśli dodać do jajek warzywa i chleb pełnoziarnisty Twoje śniadanie  będzie najzdrowszym posiłkiem w ciągu dnia. Jajka były tematem wielu dyskusji i budziły kontrowersje, jednak lekarze i naukowcy uważają, że są zdrowe.

 Przez prawie 40 lat toczy się debata czy jeść czy nie jeść, a jak jeść to w jakich ilościach.

 Czy naprawdę tuczą, czy maja dużo cholesterolu ?

 Dokładne analizy pokazują, że jajka nie tuczą a wręcz pomagają schudnąć. Każde jajko kurze ma 70 kalorii i jest bogate w białko, białko to pomaga organizmowi uwolnić glukagon, który spala nagromadzony tłuszcz i węglowodany w organizmie.

 Jaja rzeczywiście zawierają cholesterol ok 200 mg na jajko. Nie jest on  jednak tak szkodliwy jak ten z tłuszczów nasyconych dlatego nie  przyczynia się do chorób wieńcowych.

 Naukowcy z Harvardu przebadali 100 000 osób zanim doszli do takiego wniosku. W rzeczywistości jajko dziennie poprawiło wyniki HDL - dobrego cholesterolu i pomaga utrzymać nisko węglowodanową dietę.

Wielu ludzi uważa, że żółtko powinno być oddzielane od jajka a samo  białko jaja zjadane jako czyste źródło białka. Żółtko jaja jest bogate m.in w 240 mg leucyny (aminokwas, który pomaga w budowie mięśni), cholinę, która pomaga funkcjonować błonom komórkowym, cholesterol jest dobroczynny dla wielu hormonów. Zawierają także wit. A, D i E.

 Naukowcy stwierdzili, że jajka działają prozdrowotnie zarówno dla zdrowych osób jak i dla tych z chorobami serca (jedzone ok 4 razy w tygodniu).

 Nie można zrzucać winy w budowaniu wzrostu cholesterolu na jajka ponieważ należy prześledzić całą dietę danej osoby - ile spożywa tłuszczów nasyconych, produktów mlecznych i ogólnie czy nie prowadzi niezdrowego trybu życia.

 Natomiast jedzenie surowych jajek może powodować zatrucia pokarmowe. Mogą one zawierać bakterie salmonelli, które są niebezpieczne zwłaszcza dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży.

 Jaja należy przechowywać w lodówce tak aby nie miały styczności z innymi produktami. Najlepszy jest specjalny oddzielny pojemnik na jajka. Należy myć ręce po rozbiciu skorupki i użyciu jaj. Jajka z pękniętą skorupka należy wyrzucić gdyż mogły dostać się tam bakterie.

Pamiętajmy, że najzdrowsze jajka są od kur z wolnego wybiegu, najlepiej jeszcze jak wiemy czym są karmione.

Jeśli ktoś nie toleruje jajek kurzych polecam jajka przepiórcze.

źródło: medinia.net

Komentarze

Popularne posty