Ziemniaki "z prądem" będą działały antyrakowo
Tak przynajmniej twierdzą japońscy naukowcy. Sugerują, że ziemniaki mogą być główną bronią w zmniejszaniu ryzyka chorób serca i nowotworów, jeśli są one traktowane ultradźwiękami lub prądem.
Naukowcy z Uniwersytetu w Hokkaido Obihiro zanurzają ziemniaki w roztworze soli przez 10 sekund i przekazują ładunki elektryczne przez 10, 20 lub 30 minut. W tym czasie wzrost przeciwutleniaczy wynosi aż 50 procent.
Podobnie było, gdy ziemniaki zostały poddane działaniu ultradźwięków przez co najmniej 5 minut po tym jak były przechowywane w wodzie. Ilość przeciwutleniaczy zwiększyła się 1,2 razy.
Przedstawiając studium, na 240. National Meeting of the American Chemical Society (ACS), kierujący badaniami Kazunori Hironaka powiedział: "Okazało się, że użycie ultradźwięków lub prądu od 5-30 minut spowodowało wzrost ilości przeciwutleniaczy, w tym kwasów chlorogenowych i fenoli nawet o 50 procent."
Naukowcy z Uniwersytetu w Hokkaido Obihiro zanurzają ziemniaki w roztworze soli przez 10 sekund i przekazują ładunki elektryczne przez 10, 20 lub 30 minut. W tym czasie wzrost przeciwutleniaczy wynosi aż 50 procent.
Podobnie było, gdy ziemniaki zostały poddane działaniu ultradźwięków przez co najmniej 5 minut po tym jak były przechowywane w wodzie. Ilość przeciwutleniaczy zwiększyła się 1,2 razy.
Przedstawiając studium, na 240. National Meeting of the American Chemical Society (ACS), kierujący badaniami Kazunori Hironaka powiedział: "Okazało się, że użycie ultradźwięków lub prądu od 5-30 minut spowodowało wzrost ilości przeciwutleniaczy, w tym kwasów chlorogenowych i fenoli nawet o 50 procent."
źródło Medindia
Komentarze
Prześlij komentarz