Grejpfruty mogą mieć kluczowe znaczenie w walce z cukrzycą

Nowe badania pokazują, że grejpfruty mogą mieć kluczowe znaczenie dla walki z cukrzycą.


Naringenin, antyoksydant pochodzący z gorzkiego smaku grejpfrutów i innych owoców cytrusowych, może pobudzić wątrobę do rozbijania tłuszczu oraz zwiększenia wrażliwości na insulinę, tak jak w procesie, który naturalnie występuje w czasie długotrwałego postu.
Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i Massachusetts General Hospital (MGH) podają, że naringenin aktywuje rodziny małych białek, nazywanych receptorami jądrowymi, co pobudza wątrobę do rozkładania kwasów tłuszczowych.
Związek wydaje się naśladować działania innych leków, takich jak hipolipemizujący - Fenofibrat i stosowany przez diabetyków - Rozyglitazon, oferując zalety obu.
Jeżeli wyniki tych badań potwierdzą się w praktyce to suplement diety może stać się podstawą w leczeniu hiperlipidemii, cukrzycy typu 2, a może i zespołu metabolicznego.


źródło: Medindia

Komentarze

Popularne posty