Grejpfruty mogą mieć kluczowe znaczenie w walce z cukrzycą
Nowe badania pokazują, że grejpfruty mogą mieć kluczowe znaczenie dla walki z cukrzycą.
Naringenin, antyoksydant pochodzący z gorzkiego smaku grejpfrutów i innych owoców cytrusowych, może pobudzić wątrobę do rozbijania tłuszczu oraz zwiększenia wrażliwości na insulinę, tak jak w procesie, który naturalnie występuje w czasie długotrwałego postu.
Naringenin, antyoksydant pochodzący z gorzkiego smaku grejpfrutów i innych owoców cytrusowych, może pobudzić wątrobę do rozbijania tłuszczu oraz zwiększenia wrażliwości na insulinę, tak jak w procesie, który naturalnie występuje w czasie długotrwałego postu.
Naukowcy z Uniwersytetu Hebrajskiego w Jerozolimie i Massachusetts General Hospital (MGH) podają, że naringenin aktywuje rodziny małych białek, nazywanych receptorami jądrowymi, co pobudza wątrobę do rozkładania kwasów tłuszczowych.
Związek wydaje się naśladować działania innych leków, takich jak hipolipemizujący - Fenofibrat i stosowany przez diabetyków - Rozyglitazon, oferując zalety obu.
Komentarze
Prześlij komentarz