Naukowcy odkryli, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera (AD) mogą mieć lepsze samopoczucie po soku jabłkowym.
W badaniu chorych, którym podawano dwie szklanki soku jabłkowego dziennie przez miesiąc, ich opiekunowie nie zgłosili żadnych zmian w stanie demencyjnym pacjentów.
Zmiana nastąpiła w sferze psychicznej, ok. 27 % zmniejszyły się takie objawy jak niepokój, pobudzenie i urojenia.
Choroba Alzheimera charakteryzuje się postępującą utratą pamięci, spadkiem funkcji poznawczych, zaburzeniami zachowania i utratą zdolności do wykonywania codziennych czynności. Wszystko to powoduje znaczne obciążenie opiekuna i wzrost kosztów opieki zdrowotnej.
Podczas gdy leczenie farmakologiczne może stanowić tymczasowe zmniejszenie objawów AD, są kosztowne i nie wykluczają dalszego progresu choroby. Dlatego autorzy badania uznali za ważne odkrycie ewentualnego dodatkowego żywieniowego sposobu pomagania pacjentom.
"Skromny, ale statystycznie istotny, wpływ soku jabłkowego na zachowanie i psychologicze symptomy demencji przyczynia się do zasadności stosowania wspomagającej diety, w tym soków owocowych i warzywnych aby opóźnić wystąpienie i progresję choroby Alzheimera, nawet w obliczu znanych genetycznych czynników ryzyka ", powiedział autor.
W badaniu chorych, którym podawano dwie szklanki soku jabłkowego dziennie przez miesiąc, ich opiekunowie nie zgłosili żadnych zmian w stanie demencyjnym pacjentów.
Zmiana nastąpiła w sferze psychicznej, ok. 27 % zmniejszyły się takie objawy jak niepokój, pobudzenie i urojenia.
Choroba Alzheimera charakteryzuje się postępującą utratą pamięci, spadkiem funkcji poznawczych, zaburzeniami zachowania i utratą zdolności do wykonywania codziennych czynności. Wszystko to powoduje znaczne obciążenie opiekuna i wzrost kosztów opieki zdrowotnej.
Podczas gdy leczenie farmakologiczne może stanowić tymczasowe zmniejszenie objawów AD, są kosztowne i nie wykluczają dalszego progresu choroby. Dlatego autorzy badania uznali za ważne odkrycie ewentualnego dodatkowego żywieniowego sposobu pomagania pacjentom.
"Skromny, ale statystycznie istotny, wpływ soku jabłkowego na zachowanie i psychologicze symptomy demencji przyczynia się do zasadności stosowania wspomagającej diety, w tym soków owocowych i warzywnych aby opóźnić wystąpienie i progresję choroby Alzheimera, nawet w obliczu znanych genetycznych czynników ryzyka ", powiedział autor.
American Journal of Alzheimer's Disease
ANI
ANI
Komentarze
Prześlij komentarz