Antyrakowa soja
Wysokie spożycie soi w okresie dojrzewania zmniejsza ryzyko raka piersi w okresie przed menopauzą o około 25 do 50 procent, sugerują najnowsze badania.
Larissa Korde (Clinical Genetics Branch Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, US) w swoim sprawozdaniu napisała, że spożycie soi od młodego wieku było istotnie związane z mniejszym ryzykiem raka piersi w dorosłym życiu.
Eksperci z Indii zgadzają się z tą teorią. Sameer Kaul, starszy konsultant oddziału onkologii w Apollo Hospital powiedział: "Stopień zachorowalności na raka piersi zawsze był związany z nawykami żywieniowymi. Poziom zachorowań jest wyższy w krajach zachodnich w porównaniu do kobiet żyjących w Chinach i Japonii, gdzie ludzie spożywają dużo produktów sojowych od dzieciństwa".
Białko sojowe jest wysokiej jakości i jest tak samo wartościowe jak te zawarte w jajach, mleku i mięsie. W soi jest większa zawartość białka niż w roślinach strączkowych i wielu innych produktach pochodzenia zwierzęcego.Według badania, izoflawony sojowe zawarte w białku, hamują wzrost nowotworów u mężczyzn (rak prostaty) i kobiet (rak piersi).
Produkty sojowe, takie jak mleko sojowe, mąka sojowa, ciastka sojowe itp. są lepsze niż tabletki o wysokiej zawartości białka sojowego. Pigułki z soi zawierają izoflawony, które muszą być przetworzone przez organizm a to powoduje zagęszczenie krwi i zmniejszenie ilości czerwonych krwinek.
Larissa Korde (Clinical Genetics Branch Division of Cancer Epidemiology and Genetics, National Cancer Institute, US) w swoim sprawozdaniu napisała, że spożycie soi od młodego wieku było istotnie związane z mniejszym ryzykiem raka piersi w dorosłym życiu.
Eksperci z Indii zgadzają się z tą teorią. Sameer Kaul, starszy konsultant oddziału onkologii w Apollo Hospital powiedział: "Stopień zachorowalności na raka piersi zawsze był związany z nawykami żywieniowymi. Poziom zachorowań jest wyższy w krajach zachodnich w porównaniu do kobiet żyjących w Chinach i Japonii, gdzie ludzie spożywają dużo produktów sojowych od dzieciństwa".
Białko sojowe jest wysokiej jakości i jest tak samo wartościowe jak te zawarte w jajach, mleku i mięsie. W soi jest większa zawartość białka niż w roślinach strączkowych i wielu innych produktach pochodzenia zwierzęcego.Według badania, izoflawony sojowe zawarte w białku, hamują wzrost nowotworów u mężczyzn (rak prostaty) i kobiet (rak piersi).
Produkty sojowe, takie jak mleko sojowe, mąka sojowa, ciastka sojowe itp. są lepsze niż tabletki o wysokiej zawartości białka sojowego. Pigułki z soi zawierają izoflawony, które muszą być przetworzone przez organizm a to powoduje zagęszczenie krwi i zmniejszenie ilości czerwonych krwinek.
IANS
Komentarze
Prześlij komentarz